Friday, October 9, 2009

Boller i karry


Siden jeg var helt lille har boller i karry været en af mine livretter - men som forstadsbarn i 80'erne, og med en mor der havde Cranks grønne kogebog stående ved siden af køleskabet - stod boller i karry meget sjældent på menuen derhjemme - i stedet stod den på tærter, tunsalat, pastasalater, gulerods, rødbede og selleri råkoster det meste af tiden. Den sunde kost kurerede dog aldrig entusiasmen for boller i karry, og det er derfor fantastisk at se retten komme ind i varmen igen.

Den bedste opskrift jeg indtil videre har fundet er fra Trine Hahnemanns Det Skandinaviske Køkken

Til 8 personer:

Kødboller:
1 kg hakket kalv og flæsk
1 lille løg
2 fed hvidløg, pressede
2 dl. mælk
50 g. hvedemel
1 spsk karry
2 tsk salg
friskkværnet peber
4 æg
2 laurbærblade

Sauce:
30 g. smør
2 løg, hakkede
2 fed hvidløg, hakkede
2 spsk karry
2 spsk hvedemel
2 dl fløde
1 porre, skåret i skiver
2 gulerødder, skrællede og skåret i små stykker
2 æbler, udkærnet og skåret i små stykker

Tilberedning:
Kødboller: Bland det hakkede kød med løg og hvidløg. Tilsæt mælk, mel, karry, salt og peber og bland det hele sammen. Tilsæt æggene og bland endnu engang, så du får en let og luftig fars. Opvarm 4-5 lt vand i en gryde. Kom laurbær-bladene i sammen med lidt salt, og bring i kog. Form imens halvdelen af farsen til små kødboller med en ske, læg dem i vandet lidt af gangen og lad simre i ca. 10 min. Når bollerne er færdige tages de op af kogevandet og stilles til siden. Resten af kødbollerne formes og koges på samme måde. Når alle kødbollerne er lavet, tages ca. 8 dl. af kogevandet fra (sies gennem en finmasket sigte).

Sauce: Smelt smørret i en ny gryde. Tilsæt løg, hvidløg og karry og svits et par minutter. Tilsæt melet og rør rundt til det slipper gryden. Tilsæt 1 dl. af kogevandet og rør til det er jævnt. Hæld resten af kogevandet  i, og bring det i kog, mens der stadig røres. Lav evt. mælk og meljævning og spæd op med, hvis saucen ønskes tykkere. Tilsæt fløden og bring endnu engang i kog. Skru ned for varme og tilsæt kødboller, porrer og gulerødder og lad simre i 5 minutter. Tilsæt æblerne og lad det stå over varmen i 3 minutter. Smag til med salt og peber og server med kogte ris.

No comments:

Post a Comment