Tuesday, November 10, 2009

Mortens aften middag

D. 10. november er det Mortens aften - og den står traditionen tro på and og juleagtig mad - men det er jo de færreste der har tid til at stege en hel and på en helt almindelig tirsdag - vores Mortens and er derfor på andebryster - nemt, hurtigt og alligevel det bedste kød på anden! Vi har også denne aften valgt at snyde med de brune kartofler og købt dem på glas - hjemmepillede er bedst, men det bliver en anden go gang:)

Til ca. 8 personer

4 ferske andebryster
1 løg
1 gulerod
Vand
Salt, peber

2 kg. kartofler

Brune kartofler:
3 glas perlekartofler
50 g. smør
10 spsk sukker

Sauce:
Andefond
Fedtet fra de stegte andebryster
Lidt fløde
Væden fra ænderne og evt. ekstra væske
Ribsgele
Salt, peber

Rødkålssalat:
1/4 rødkålshoved
2 æbler
2 appelsiner
Hasselnøder og mandler

Tilberedning:
Start med at tilberede rødkåls-salaten. Snit rådkålen i tynde strimler og anret i en stor skål. Fjern kernehuset fra æblerne og skær i grove tern. Skræl appelsinerne og skær i smalle skiver på tværs. Bland æbler og appelsiner i rødkålen og drys med hakkede mandler og hasselnøder. Stil til siden, mens de øvrige retter til middagen tilberedes.

Skræl derefter kartoflerne til de almindelige kogte kartofler. Hæld vand i gryden til kartoflerne til det netop dækker - og gi' det en spsk. salt. Skræl guleroden og skær den og løget i grove tern. Rids fedtet på andebrysterne på skrå og krydrer med salt og peber. Sæt kartoflerne over at koge - ca. 20-25 minutter. Tænd ovnen på 175 grader. Gør samtidig klar til de brune kartofler - start med at smelte sukkeret over jævn varme i en stor pande (jeg plejer at bruge min wok) - hold godt øje med det, da det nemt brænder på. Når sukkeret er smeltet tilsættes smørret - røres godt sammen og når det er bruset af tilføjes kartoflerne der vendes forsigtigt i blandingen. Her handler det blot om god tålmodighed - så lad kartoflerne stå i blandingen ved svag varme og vend engang imellem.

I samme ombæring som de brune kartofler tilberedes, steges andebrysterne på en pande med skindsiden nedad. Vend brysterne og steg på den anden side - ænderne skal blot brunes, hvorefter de lægges i et ovnfast fad sammen med gulerod og løg. Hæld vand ved til halvvejs op på andebrysterne. Sæt fadet i den opvarmede ovn og steg i ca. 15 min. Tages derefter op af væsken og pak ind i sølvpapir og lad trække i yderligere 10-15 min. Imens laves saucen. Hæld stegefedtet fra ænderne i en gryde, varm op og rør mel i til det samler sig til en jævning, hæld derefter et par spsk andefond i blandingen og sig væsken fra ænderne i saucen gennem en finmasket sigte. Alt imens der piskes kraftigt for at røre jævningen ud i væsken. Smag til med ribsgele, salt og peber, evt. lidt rødvinseddike - og tilsæt ekstra væske i form af fløde og vand efter smag og behag. Skulle saucen være blevet for tynd, kan den spædes op med en jævning af mel og fløde rystet sammen.

Server middagen - og supplér evt. med taffel chips hvis det skal være rigtigt traditionelt:-)

No comments:

Post a Comment